keskiviikko 20. elokuuta 2014

Eilisen jämiä: Kesäkurpitsapihvit valkosipulijogurtin kera

Eilisen uutisia ei ole tunnettu nerokkaista ruokavinkeistään (öö, eikä muutenkaan yhtään mistään, mutta ei puhuta siitä), mutta nyt tuli Postimees-lehdessä (Arter-liite 16.8.2014) vastaan sellainen resepti, että ajattelin jakaa sen teidän kanssanne. Koska tänään keskiviikkona on Viron uudelleen itsenäistymisen päivä, tarjottakoon tämä näin virolaisena reseptinä virolaisen juhlapyhän kunniaksi.

Olen ollut aina hyvin huono syömään vihanneksia. Viime vuosina olen koettanut raivokkaasti opetella syömään kasvimaiden antimia. Kehitystä on tapahtunut.

Kesäkurpitsaakin koetan kaikenlaisiin paikkoihin upottaa, vaikka se onkin supertylsä vihannes. Tämä lehdestä nappaani ruokaohje oli kuitenkin niin helpon ja maukkaan oloinen, että päätin kokeilla. Kannatti. Tässä on kesäkurpitsa jalossa muodossa. Luultavasti se johtuu siitä, että kaikki, minkä upottaa jogurttiin ja runsaaseen valkosipuliin, maistuu minulle. 

Tässä tulee: 

Kesäkurpitsapihvit valkosipulijogurtin kera 

Pihvit

- noin puolikiloinen kesäkurpitsa 
- 1 tl suolaa 
- 1 sipuli 
- yhteensä 4 rkl silputtua tilliä ja persiljaa 
- 3 rkl vehnäjauhoa 
- 2 munaa 
- 1 murskattu valkosipulinkynsi 
- suolaa ja mustaa pippuria 
- öljuä paistamiseen 

Jogurttikastike

- 2,5 dl kreikkalaista jogurttia 
- 1 - 2 valkosipulinkynttä 
- 1 tl merisuolaa 


Raasta kesäkurpitsa rouheaksi raasteeksi. Laita raaste siivilään ja sekoita raasteen joukkoon teelusikallinen suolaa. Annan raasteen seistä vartin verran. Puristele sen jälkeen kesäkurpitsaraasteesta neste pois. Nesteen voi heittää pois, sitä ei tarvita.

Pilko sipuli pieneksi. Lisää sipuli, tilli ja persilja kurpitsaraasteeseen. Riko kananmunien rakenne ja lisää sekin kurpitsaraasteen joukkoon, samoin vehnäjauho ja valkosipulimurska. Lisää suolaa ja pippuria oman maun mukaan. Sekoita kaikki tasaiseksi mössöksi.

Ota paistinpannu esiin ja lurauta öljyä pannulle. Nosta lusikalle pannulle sopivan kokoisia pihvikökkäreitä ja painele litteiksi. Paista pihviä pari minuuttia toiselta puolen, käännä ja jatka vielä hetki paistamista toiseltakin puolen. Totea, että ekat pihvit palavat, toiset jäävät liian vaaleiksi, mutta kolmannella jo löytyy sopiva lämpötila.

Sekoita jogurttikastikkeen ainekset keskenään ja tarjoile kastiketta pihvien kõrvale eli ohessa.

Pihvit ovat ilman muuta parhaimmillaan heti paistamisen jälkeen, kun kuori on rapea, mutta ihan hyvin maistuivat vielä seuraavanakin päivänä.

Head isu eli hyvää ruokahalua!

2 kommenttia:

  1. Suomi on varmasti maailman ainoa maa ja kieli, jossa naudanliha (boeuf, beef, biff, pihvi) voi tarkoittaa ihan mitä tahansa paistettua kimpaletta.

    VastaaPoista
  2. Haa, hyvä huomio tämä! Virossa monenlaised pihvit ovat kotletteja (kuten nämä kesäkurpitsajutut olivat "suvekõrvitsakotletid"). Eipä kotletistakaan ensimmäisenä tulee mieleen vihannes.

    VastaaPoista

Sano sananen! Ole samaa mieltä, eri mieltä, haasta, korjaa virhe, ihmettele, anna lisätietoa, mitä tahansa, omalla nimelläsi tai nimimerkillä, mutta pysy asiallisuuksissa.